GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

Mamografi

Mamografi, memenin görüntülenmesi için kullanılan en temel yöntemdir. Tüm görüntüleme ve tanı yöntemleri içinde meme kanserini en erken saptayabilen yöntemdir. Mamografi çekiminde amaç, meme kanserinin çok erken evrede saptanabilmesidir.

Mamografide görüntü elde etmek için memenin görüntü dedektörü ve kompresyon plakası arasında bir miktar sıkıştırılması gerekir. Rutin mamografide her memenin önden ve yandan iki farklı poz görüntüsü alınır. Eğer şüpheli bir bulgu varsa bu alanı daha iyi görüntülemeye ve tanı koymaya yönelik ek filmler çekilmesi gerekebilir.

Mamografi çekimine giderken göğüs bölgesine ve koltuk altına pudra, deodorant ya da parıltılı krem gibi kozmetik maddeler uygulanmamalıdır.

Ultrasonografi (US)

Ultrasonografi (US), ses dalgaları aracılığıyla görüntü elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Ultrasonografi, mamografiden farklı olarak, kesitsel bir görüntüleme yöntemidir. Meme dokusu yoğun olan kadınlarda memenin bir de US ile incelenmesi önerilir. Bu sayede mamografide meme dokusu tarafından örtülmüş küçük kanser odakları, ultrason incelemesiyle daha kolay saptanabilir.

Meme kitlelerinin iç yapısının sıvı mı (kist) yoksa katı mı olduğu yine ultrason ile anlaşılabilir. Meme kistleri çok sık görülen oluşumlardır. Basit kistler, meme kanseri açısından önemli risk oluşturmaz, ancak katı yapıdaki kitlelerin iyi ya da kötü huylu olduğunun anlaşılabilmesi için dikkatle incelenmeleri, şüpheli görünümdeyseler biyopsi yapılması gerekebilir.
• Radyasyon içermemesi nedeniyle ilk inceleme yöntemi olarak 35 yaşın altındaki tüm kadınlara,
• Memede kızarıklık, şiddetli ağrı gibi enfeksiyon bulguları olanlara,
• Mamografiye ek olarak yoğun meme yapısı olan kadınlara
• Mamografide veya fiziki muayenede şüpheli bulguları olanlara,
• Ek tümör odaklarını tespit etmek ve koltuk altını ve karşı memeyi değerlendirmek için meme kanseri saptananlara,
• Meme şikayeti olan erkek hastalara (gerekirse mamografi ile birlikte) ultrasonografi (US) önerilmektedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

MR cihazlarında memenin MR incelemesinin yapılmasıdır. Meme MR’ı meme kanseri tanısında en hassas yöntem olarak kabul edilmektedir.

Mamografi veya ultrasonografide şüpheli bir bulgu belirlendiğinde tespit edilen bir kanserin yaygınlığının saptanması için kullanılmaktadır.

Bu görüntüleme yönteminde X ışınları yerine radyo dalgaları ve kuvvetli mıknatıslar kullanılır. Radyasyon içermez.

Diğer meme görüntüleme yöntemlerine göre daha fazla bilgi elde edilebilmektedir.

Yüksek risk taşıyan kişilerde yapılan MR taramasında mamografi ve ultrasonografiye göre daha belirgin sonuçlar alınabilmektedir.

RANDEVU ALIN